شاهد طلاق کیست؟ ویژگیهای شاهد طلاق چیست؟
به نوشته دادسرایار در مقاله شاهد طلاق کیست؟ ویژگیهای شاهد طلاق چیست؟
دادسرایار 24 ساعته در خدمت شماست حتی روز های تعطیل
021-91-01-61-52
انجام عمل طلاق دارای یکسری شرایط و تشریفات است ، که انجام آنها در این پروسه، جزو اصول اجبار ناپذیر میباشد.لذا افرادی که برای انجام عمل طلاق اقدام میکنند، لازم است با این اصول و مفاهیم ، آشنایی کامل و جامع داشته باشند، و سپس وارد مرحله عملی طلاق بشوند.
یک سری از این تشریفات،برای دشوارتر کردن فرایند امر طلاق است، که بدینوسیله بتوانند آمار آن را کاهش دهند و همچنین زوجین در این مدتی که پروسه قانونی و دادگاهی طلاق عملی میشود ، به فکر فرورفته ، و شاید از طلاق منصرف شوند.
زمانیکه دادگاه، حکم طلاق را برای زوجین صادر نمود، ضروری است که طرفین به همراه دو شاهد، به دفاتر ازدواج و طلاق که در سطح شهر حضور دارند، مراجعه نموده ،تا صیغه طلاق را برای خود جاری سازند.
در این خصوص لازم است که یکسری بیانات در مورد شاهدهایی که هنگام طلاق باید همراه زوجین حضور داشته باشند، توضیحاتی را ارائه نماییم:
اول باید به این امر اشاره شود که شاهد طلاق کیست؟
(طلاق باید به صیغه صحیح ، و در حضور دو شاهد طلاق ، لااقل دو نفر مرد عادل که صیغه طلاق را بشنوند واقع گردد)
اصولاً شاهدین طلاق باید دارای یکسری شرایط و ویژگیهایی باشند تا بتوانند بهعنوان شاهد طلاق در مراسم حضور پیدا کنند:
1- مرد بودن دو شاهد: شاهدین مراسم طلاق حتما باید مرد باشند و هجده سال تمام یا بیشتر را دارا باشند .
2- عاقل باشد: ازآنجاییکه در ماده فوقالذکر ،بیان شد ، شاهد باید صیغه طلاق را بشنود، یعنی در شرایط آگاهی کامل باشد که این مراسم برای طلاق دارد جاری میشود، اگر احیاناً فردی دچار جنون ادواری (گاه به گاه) باشد ، در حالت افاقه (سلامت روانی) میتواند یکی از شاهدین طلاق باشد.
3-اما کسی که دچار جنون دایمی است، امکان اینکه بهعنوان شاهد طلاق در مراسم حضور داشته باشد را ندارد . همچنین فرد سفیه (کسی که از تصرف در اموال خود یا انجام معاملات ممنوع است) میتواند شاهد طلاق واقع شود، زیرا وی اصولاً فقط در امور مالی دارای محدودیتهای خاص خود خواهد بود.
4- عادل باشد: اصولاً عادل به فردی گفته میشود که بر عدالت افراد گواهی دهد، یعنی اهل گناه نباشد ، گناهان کبیره را انجام ندهد و بر گناهان صغیره هم اصرار نداشته باشد. حسن ظاهر در اشخاص ، کاشف از وجود ملکه عدالت در آنها است.
5- ایمان
6- الزاماً، شاهدین طلاق، باید زن و شوهر را بشناسند: البته این بدان معنا نیست که یک شناخت کامل از خصوصیات زوجین داشته باشند ، بلکه همینقدر که نام آنها را بدانند و از بقیه افراد تشخیص دهند ، کفایت خواهد کرد، لذا شناخت دقیق همراه با اوصاف ، مدنظر نخواهد بود.
این ویژگی ها نباید در شاهد طلاق وجود داشته باشد
اگر زمانی آشکار شود که شاهدین طلاق، هر یک از خصوصیاتی را که در موارد بالا ذکر کردیم ، دارا نیستند، عمل طلاق آنها باطل خواهد بود ، همچنین اگر زوجین متوجه این امر شوند ، پساز اینکه عدم وجود شرایط شهود را ثابت کردند، این امکان را خواهند داشت تا از مقام صلاحیتدار تقاضای باطل نمودن طلاق را درخواست کنند.
نکته: اگر طرفین طلاق، شاهدین خود را یک مرد و دو زن ، یا چهار زن قرار دهند، این عمل صحیح نخواهد بود ، زیرا در قوانین مطروحه ، آشکارا به اینموضوع اشاره شدهاست که باید حتما شهود مرد باشند و تبصره یا توضیحی دراینرابطه بیان نشدهاست.
علت وجود دو شاهد طلاق عادل چیست ؟
یکی از علتهایی که برای این امر بیانشده این است که وجود شهود در روند طلاق، به نوعی، تشریفات سختگیرانهای را برای طرفین طلاق ایجاد خواهد کرد که این امر، به کند شدن پروسه طلاق کمک خواهد کرد و باعث خواهد شد که اگر تصمیم به طلاق زوجین، عجولانه باشد، در مدتی که این پروسه زمانبر ایجاد خواهد کرد، فرصت فکر کردن، و برگشت به زندگی مشترک را داشته باشند.
دلیل دیگری که برای الزام شهود در هنگام طلاق بیان میکنند، پیشگیری از هرگونه انکار، پساز جاری شدن صیغه طلاق خواهد بود.
مثلاً در بعضی اوقات، یکی از طرفین ، طلاق را به طول کلی انکار خواهد کرد و یا این ادعا را خواهد داشت که طلاق در تاریخ دیگری صورت پذیرفتهاست، در این مواقع فلسفه وجود دو شاهد عادل یک مزیت به حساب خواهد آمد.
شاهد طلاق میتواند در دفترخانه شهادت دهد
اگر طرفین طلاق ، هیچ شاهدی برای طلاق به همراه خود نداشته باشند، میتوانند در دفترخانه، این موارد را به دفتردار اظهار کنند، دراینصورت دفتردار، افرادی را بهعنوان شاهد، در اختیار آنها قرار خواهد داد . زیرا به همان دلایلی که قبلاً ذکر شد ، شناخت دقیق شهود از زوجین الزامی نخواهد بود و در حد آگاهی از اسم و مشاهدهی حضوری آنها کفایت خواهد کرد.
نتیجه گیری مقاله شاهد طلاق کیست؟ ویژگیهای شاهد طلاق چیست؟
امر طلاق دارای یکسری پروسه و تشریفاتی است که طرفین باید آنها را رعایت کنند. همچنین پساز اینکه حکم طلاق ، از طرف مراجع قانونی و دادگاه ارائه شد ، زن و شوهر باید به همراه دو شاهد به دفترخانه مراجعه نمایند تا صیغه طلاق نزد دو شاهد با صفاتی که در بالا ذکر شد جاری شود.
شهود طلاق باید خصوصیاتی را دارا باشند.
این خصوصیات مواردی از این قبیل است: دو شاهد مرد باشند، عادل باشند (یعنی گناه کبیرهای انجام ندهند و به گناه صغیره هم اصراری نداشته باشند) عاقل باشند، ایمان داشته باشند، سن آن دونفر شاهد هیجده سال تمام باشد .
بیشتر بخوانید: سیر تا پیاز قانونی ازدواج موقت با مرد متأهل