کاربر گرامی به وب سایت دادسرا یار خوش آمدید | برای استفاده کامل از امکانات سایت عضو یا وارد شوید

0 تا 100 وظایف کارشناس رسمی دادگستری-کاربردی

شما در حال مشاهده مطلب مذکور در بخش مقالات سایت می باشید

0 تا 100 وظایف کارشناس رسمی دادگستری-کاربردی

0 تا 100 وظایف کارشناس رسمی دادگستری-کاربردی

وظایف کارشناس رسمی دادگستری چیست؟

به نوشته دادسرایار در مقاله وظایف کارشناس رسمی دادگستری چیست؟

دادسرایار 24 ساعته در خدمت شماست حتی روز های تعطیل

021-91-01-61-52


همان طور که میدانید قاضی یکی از اعضای دادگاه است و همه اعمال حقوقی بر طبق نظر قاضی به حکم میرسد پس با این وجود باید گفت قاضی بیشتر از دیگراعضای دادگاه باید  از حقوق سر در بیاورد و اطلاعات حقوقی اش مکفی باشد اما باز هم باید اشاره کرد این طوری نیست که قاضی در تمام زمینه های حقوقی دارای تبحر و تخصص باشد به همین دلیل همچین مواقعی به راهنمایی های شخص دیگری احتیاج است کمی دیگر متوجه میشوید این فرد که به قاضی کمک میکند کیست؟
نظرات و راهنماییت این فرد کمک شایانی به قاضی و بازپرس پرونده مورد نظر میکند و برای بیشتر روشن شدن حقیقت بسیار کاربردی میباشد به عنوان مثال پرونده در خصوص معین کردن ارزش خسارت وارد شده به یک مال است و یا در مورد پرونده ای است که وقوع قتلی اتفاق افتاده و در پی تشخیص چگونگی این قتل هستند...
برای این مواردی که نام بردیم و بسیاری از موارد دیگر همیشه کمک و راهنمایی شخص دیگری احتیاج است که او کارشناس رسمی دادگستری عنوان دارد.
حال میخواهیم بفهمیم دقیقا به چه کسی کارشناس رسمی دادگستری میگویند و او چه کارهایی را باید انجام دهد و بر عهده دارد؟
نخست کارشناس رسمی دادگستری را معرفی میکنیم:
کارشناس را دانای کار معنی میدهند یعنی فردی که در یک علمی و یا یک فن مشخص شده ای دارای تخصص  و مهارت باشد. کارشناس رسمی هم عنوان کسی است که به طور رسمی و قانونی یک موضوع تخصصی مشخص شده را بررسی میکند و نظر خود را در آن خصوص اعلام میدارد در کل میتوان گفت کارشناس رسمی دادگستری به خاطر تجربیات و تحصیلات و دانشی که دارد صلاحیت نظر دادن و تاثیر گذار بودن آن نظر در رای دادگاه  را دارد یعنی به اندازه ای تبحر دارد که قابل اعتماد دادگاه و قاضی میباشد و نظر او نوعی سند  برای انجام رای است.
مثلا هنگامی که قاضی قصد دارد قیمت یکی از انواع مال را مثلا قیمت خانه را مشخص کند این کار را به کارشناس مرتبط با آن میسپارد یعنی اینجا قاضی با کمک کارشناس به ارزش مال میرسد.
لازم به ذکر است که ارجاع به کارشناس جزو یکی از ادله اثبات دعوی  قرار گرفته است که حال ممکن است با نظر خود قاضی یا با نظر اهالی دعوا ارجاع به کارشناس مورد نظر شود.
کارشناسان رسمی دادگستری غیر از این که در یک موضوع خاص دارای تخصص هستند دارای یک پروانه هم از کانون کارشناسان دادگستری هستند که نشان دهنده قبولی و سواد آن ها در آزمون های کارشناسان رسمی دادگستری است وهمین امر است که باعث اعتماد به دانش آن ها از طریق قاضی و دادگاه میشود. بهتر است بگوییم کارشناسی رسمی دادگستری یک نوع شغل نیست و آن یک اعتبار است که مخصوص افراد تخصص یافته میباشد که برای مواقع خاص و ضروری از تخصص آنان بهره برد.


برای این که میزان سواد و دانش آن ها بررسی شود امتحانی با نام آزمون کارشناسان رسمی گرفته میشود که قبولی این آزمون این معنی را میدهد که کارشناسان دارای دانش میباشند.
کسانی که قصد شرکت در این نوع امتحان را دارند باید مدرک تحصیلی مرتبط یعنی کارشناسی حقوق را داشته باشند و همین طور مدت زمان پنج سال به طور حد اقل در این زمینه سابقه کاری داشته باشند.

وظایف کارشناس رسمی دادگستری:

کاری که کارشناس رسمی دادگستری انجام میدهد باید همانند یک دکتر که بر اثر کار خود اسرار مریض را پیش خود نگهداری و حفظ میکند کارشناس هم همین گونه رفتار کند و بر اساس کار خود اسرار مردم را محافظت نماید در صورتی که کارشناس رسمی دادگستری غیر این رفتار کند به جز این که کیفر انتظامی برای او انجام میشود حبس تادیبی هم شامل میشود که این حبس به مدت زمان شش ماه تا دو سال است.
اگر کارشناس رسمی دادگستری اقدام به گرفتن مال یا پولی غیر از آنچه زیر نظر آیین نامه ها و بخش نامه های وزارت دادگستری است بگیرد تخلف انجام داده است و به عنوان فردی که اقدام به رشوه گرفتن کرده میباشد و مجازات دارد.
در صورتی که پرداخت دستمزد کارشناسی به صورت کلی یا جزیی به وسیله معسر باشد کارشناس باید به صورت موقت رایگان رسیدگی کند و نظر خود را اعلام کند همین طور لازم به توجه است که در دعواهایی که مدعی به آن کمتر از یک هزارم ریال است در حالتی که دادگاه یا مقام خاصی کارشناس معین کرده نظر به نبود اهمیت به موضوع رسیدگی مجانی را مقتضی بداند هر کدام از کارشناسان رسمی وظیفه دارند این حالت از ارجاعات دادگاه را و یا همین طور مقامات صالح را که تعداد آن برای هر یک نباید بیشتر از سه مورد در سال باشد فاقد طلب کردن حق زحمت مورد رسیدگی قرار دهند و نظر خود را اعلام کنند
در مورد هزینه مسافت کارشناسان دادگستری نیز طبق کیلومتر شماری محاسبه میشود.
اگر دعوایی که وجود داشته به سازش و توافق رسد این معنی را ندارد که دستمزد کارشناس رسمی دادگستری پرداخت نگردد بلکه این دستمزد نسبت به روزهایی که هنوز سازش نبوده و کارشناس نظر داده است باید محاسبه شود و پرداخت گردد.
کسی که در جایگاه کارشناس رسمی دادگستری قرار دارد باید گزارش های خود را مرتب و فاقد دروغ و همچنین با ادب و نزاکت بنویسد و اعلام کند.
کارشناس رسمی دادگستری باید محلی را به عنوان دفتر داشته باشد که بتواند در این محل نامه ها و مدارکی که مرتبط با موضوعات کارشناسی است محافظت کند.
این نکته مهم است که هر موقع مراجع صالح برای جلسه دادرسی به حضور کارشناس احتیاج داشتند کارشناس در جلسه شرکت کند غیر از این که اگر نتواند شرکت کند عذر قابل قبولی داشته باشد.
مرکز کارشناسان رسمی قوه قضاییه به عنوان دومین مرجعی میباشد که اجازه به پا داشتن امتحان کارشناسان رسمی دادگستری را دارند.
پیشنهاد ما برای افرادی که دوست دارند در این امتحان شرکت کنند و پیروز گردند این است که هر دو امتحان را بدهند چون با این کار به گونه ای شانستان را بالا میبرید یعنی احتمال قبول شدنتان بیشتر میشود.   
   

بیشتر بخوانید نکات مهم در خصوص پیوست های دادخواست

بیشتر بخوانید جرم نشر اکاذیب و افترا چیست؟

بیشتر بخوانید شرایط وکالت نامه خارج از کشور

image
JM
نویسنده این مطلب

مهدی حنیور

ارسال دیدگاه

کاربر عزیز برای ارسال دیدگاه ابتدا باید عضو یا وارد شوید

عضویت / ورود
 
دیدگاه ها
این مطلب نظری ندارد