کاربر گرامی به وب سایت دادسرا یار خوش آمدید | برای استفاده کامل از امکانات سایت عضو یا وارد شوید

بررسی ایراد عدم اهلیت و دلیل صدور آن-کاربردی

شما در حال مشاهده مطلب مذکور در بخش مقالات سایت می باشید

بررسی ایراد عدم اهلیت و دلیل صدور آن-کاربردی

بررسی ایراد عدم اهلیت و دلیل صدور آن-کاربردی

ایراد عدم اهلیت و نکات آن

به نوشته دادسرایار در مقاله ایراد عدم اهلیت و نکات آن

دادسرایار 24 ساعته در خدمت شماست حتی روز های تعطیل

021-91-01-61-52

برای اینکه اشخاص بتوانند اقامه دعوا کنند،طرف مقابل باید اهلیت داشته باشد،مثلا اشخاصی که صغیر هستند یا دچار جنون میباشند اهلیت نخواهند داشت و معامله کردن با چنین افرادی صحیح نمیباشد و حتی برای طرح دعوا نیز باید اهلیت داشتن اشخاص مشخص بشود و اگر نشود ایراد عدم اهلیت میتواند باعث صدور قرار رد دعوی گردد،که حال در این مقاله قصد خواهیم داشت در باب اهلیت،که یکی از موارد مهم در طرح دعوا است ،توضیحاتی خدمت شما عزیزان ارائه بدهیم.

ویدیو مقاله ایراد عدم اهلیت

ایراد عدم اهلیت چیست؟

یکی از مهم ترین ایرادات و موانع رسیدگی به دعوا براساس قانون آیین دادرسی مدنی ، ایراد عدم اهلیت خواهان یا خوانده دعوا می باشد ؛ چرا که بر اساس قواعد کلی ، هر یک از طرفین دعوا باید اهلیت لازم برای اقامه دعوا در دادگاه و یا دفاع از خود را داشته باشند و در غیر این صورت طرف مقابل می تواند به عدم اهلیت وی ایراد یا اعتراض کند.البته طرح ایراد عدم اهلیت در دادگاه صرفا در یک مهلت زمانی مشخص یعنی تا پایان اولین جلسه دادرسی امکان پذیراست.

عدم اهلیت به چه معناست؟

ایراد عدم اهلیت در قانون آیین دادرسی مدنی زمانی که شخصی قصد اقامه دعوا علیه دیگری در دادگاه را دارد و یا می خواهد از خود دفاع کند ، باید اهلیت قانونی لازم را داشته باشد.زمانی شخص اهلیت قانونی را دارد که به سن بلوغ رسیده وصغیر نباشد ، عاقل بوده و مجنون نباشد ، توانایی انجام امورمالی خود را داشته و سفیه نباشد و به دلایلی همچون ورشکستگی توانایی دخالت در اموال خود را از دست نداده باشد .

 زمانی که شخص اهلیت قانونی لازم را نداشته باشد ، طرف مقابل وی اعم از خواهان یا خوانده دعوامی تواند به عدم اهلیت وی اعتراض یا ایراد وارد کند که به چنین ایرادی " ایراد عدم اهلیت می گویند .در صورتی که خواهان به جهتی از جهات قانونی از قبیل صغر ،عدم رشد ، جنون یا ممنوعیت از تصرف در اموال در نتیجه حکم ورشکستگی ، اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد، خوانده می تواند ضمن پاسخ به ماهیت دعوا ، ایراد نماید .

مهلت طرح ایراد عدم اهلیت

 ایرادات واعتراضات باید تا پایان اولین جلسه دادرسی به عمل آید ؛ مگراینکه سبب ایراد متعاقبا حادث شود . با توجه به این ماده ،در می یابیم که مهلت طرح ایراداتی همچون ایراد عدم اهلیت نیز تا پایان اولین جلسه دادرسی می باشد ؛ مگر این که سبب ایراد عدم اهلیت بعد از آن به وجود آید .

 بر اساس ماده 88 قانون آیین دادرسی مدنی:در صورت طرح ایراد عدم اهلیت در مهلت قانونی دادگاه قبل از وارد شدن در ماهیت دعوا ، نسبت به ایراد عدم اهلیت مطرح شده رسیدگی کرده و تصمیم لازم را اتخاذ میکند . در صورتی که ایراد عدم اهلیت را وارد بداند قرار رد دعوا صادر کرده و در غیر این صورت ، به رسیدگی ادامه خواهد داد و به صورت ماهوی رای مقتضی پرونده را صادرخواهد کرد.

شما در موسسه دادسرایار می توانید از خدمات مشاوره حقوقی با وکیل استفاده نموده و از آن برای موضوع مربوط به مشکلات قانونی و حقوقی خود استفاده کنید.

image
JM
نویسنده این مطلب

مهدی حنیور

ارسال دیدگاه

کاربر عزیز برای ارسال دیدگاه ابتدا باید عضو یا وارد شوید

عضویت / ورود
 
دیدگاه ها
این مطلب نظری ندارد